Det var så det började!


Jag började släktforska redan som 14-åring (1992) mycket tack vare mina far- och morföräldrar som gärna berättade om livet förr. Det var starten på ett stort och garanterat livslångt intresse för mig. Gårdar, foton, gamla böcker och släkthistoria tyckte jag var så intressant! Förfäderna som levde under 1800-talet tycker jag är mest spännande eftersom det finns så mycket att hitta i olika arkiv utöver kyrkböcker från den tiden. Jag har ägnat mig en hel del åt att skriva kombinerade släkt- och hembygdsböcker (se nedan) och fördjupat mig kring min hemby Hälleström i Piteå kommun där ett vattendrivet sågverk fanns under 1800-talet. Jag har också forskat mycket kring skolans historia i Piteå med min farfars farmor som var småskollärarinna i slutet av 1800-talet samt flera så kallade "oäkta barn", dvs. utomäktenskapliga barn med fader okänd som bidragit till mycken spännande forskning och resultat.


Min forskning idag går huvudsakligen ut på att studera domböcker i jakten på mer detaljer kring mina förfäders liv och leverne. Där gjorde jag ett riktigt fynd när jag hittade orsaken till min förfaders död 1799 i ett så kallat urtima ting. Han hade påträffats död på marken och obduktionen visade på att hans tidiga död föranleddes av ett långt missbruk av "spirituosa drycker", endast 37 år gammal. Han lämnade hustru och flera barn och hade bara en kort tid före sin död sålt bort hemmanet.

Läs min historia om Johan Persson här >>


Mina anorpappas sida härstammar främst från Norrbotten och församlingarna Piteå, Luleå, Älvsbyn, Överkalix, men även från Skellefteå, Dalarna och Finland.


mammas sida från Tornedalen (Korpilombolo, Pajala, Övertorneå), Överkalix, Nederkalix, Finland och inslag från Tyskland (släkten Grape).


Släktnamnet Öberg har funnits i släkten under lång tid och användes redan 1741 av min farfars farfars farmors farfar, Anders Olofsson Öberg (1720-1771). Öberg är ett så kallat tvåledat naturnamn och eftersom Anders var född i Öjebyn, Piteå så tror jag att förledet syftar på födelseorten och efterleden blev berg som därmed skapade ett efternamn. Anders kom att vara en bonde med förtroendeuppdrag såsom nämndeman, sexman och riksdagsman och lyckades skaffa sig en så hög status som en bonde kunde ha på den tiden. Han är givetvis en mycket intressant person som jag har forskat mycket kring. Min farfars farfars far Johan Olofsson Öberg (1824-1908) bevarade det gamla släktnamnet genom att börja använda detta runt år 1844.


År 2000 började jag ägna mig åt att forska kring alla emigranter i släkten och det har gett mig många kontakter "over there", både i Norge, USA, Canada och i Australien och även flertalet träffar med släktingar som har besökt hemlandet.


Mina böcker


Efter flera års forskande efter förfäder så blev en del mer intressanta att forska mer om och göra rejäla djupdykningar. Jag började också utforska mina far- och morföräldrars hembygder och även vilka som bodde där när de växte upp. Mitt skrivande började egentligen med ett examensarbete på Gymnasiet (1995) om min hemby som faktiskt båda mina farföräldrar härstammar ifrån. Min lärare tyckte att jag skulle satsa på historia, men då var det musik för hela slanten som jag ville satsa på. Min första bok gav jag själv ut 2008 och det blev kanske inte helt otippat boken om min hemby Hälleström. Här nedan är en kortfattad sammanställning av mina böcker som börjar med de två senaste som fortfarande kan beställas. 


17 mars 2022: Idag blev min senaste bok "Livet som småskollärarinna" tillgänglig och kan beställas (134 sidor A5, 2022) BoD förlag.
Beställ boken här >>


Kyrkbergstorpet
(96 sidor A5, 2018). BoD förlag. 

Boken är skriven tillsammans med den dåvarande ägaren Signar  Berg. Provläs och beställ boken här >>.


Kampen mot fattigdomen (80 A5-sidor, 2017). BoD förlag. 

Provläs och beställ boken här >>.


Hälleström - en före detta industri- och jordbruksby i Piteå socken (116 A5-sidor, 2008).
Båda mina farföräldrar härstammar från Hälleström där ett finbladigt sågverk fanns, så boken utgör en del av industriell historia i Piteå. 


Johannisberg - ett krononybygge, en by i Överkalix (96 A5-sidor, 2010).
Boken handlar om min mormors hemby Johannisberg och här får vi följa nybyggarfamiljen och utvecklingen till en by i Överkalix. 


Tornedalssläkten Kero från Liviöjärvi, Pajala (118 A5-sidor, 2011)

Boken handlar om min morfars släkt från Tornedalen och här beskrivs nybygget Kero i Liviöjärvi i Pajala som har gett namn åt en av de större Tornedalssläktena. Här berättar jag också om släktens emigranter med många gamla foton.


Maria, Josef och Karl från Kengis, Pajala (60 A5-sidor, 2012)

Handlar om den ogifta pigan Maria och hennes två oäkta söner Josef Tornander och Karl Rosander som flyttade från Kengis till Piteå. Båda sönerna är faktiskt mina förfäder på min farmors sida. 


Historia om byn Pite-Altervattnet i Älvsbyn  (139 A5-sidor, 2014)

Boken handlar om min farmors hemby Altervattnet. Här beskriver jag bland annat nybyggare och de sedermera byborna som var arrendatorer och arbetade åt Altersbruk samt då torpen friköptes. Det handlar också om flera emigranter från byn och deras liv i USA. 


Öbergssläkten från Håkansön, Piteå (140 A5-sidor, varav 28 i färg, 2015. Andra upplagan 2016).

En bok om Öbergssläkten från Håkansön i Piteå. Här får man följa stamfadern Johan Olofsson Öberg som tog sin mors gamla släktnamn som dräng 1844-45 och gifte sig till ett hemman i grannbyn. Familjen som bestod av makar och sju barn drabbades hårt av missväxten på 1860-talet och blev så skuldsatta att det ledde till en konkurs. De blev tvungna att flytta från gården och fick bo på annans mark i byn och försörjde sig som brädgårdsarbetare. Berättelsen fortsätter sedan med barn och barnbarn, sonsonen Johan och avslutningsvis med författarens farfar och hans bror. I boken finns många fotografier och gamla handlingar med.