Christer Öbergs Släktforskning

Min forskning

Jag började släktforska redan som 14-åring (år 1992) och det var början på ett livslångt stort och intressant intresse. Mina förfäder som levde på 1800-talet tycker jag är mest intressanta eftersom det finns så mycket att hitta i olika arkiv från den här tiden. De senaste åren har jag främst ägnat mig åt att skriva kombinerade släkt- och bygdeböcker med mina far- och morföräldrars hembygder som utgångspunkt. Vidare har jag fördjupat mig kring min fars hemby Hälleström i Piteå kommun där ett finbladigt vattendrivet sågverk fanns under 1800-talet. Jag har också forskat mycket kring alla emigranter i släkten och det har gett många kontakter "over there", både i USA, Canada och i Australien.

 

Mina anor härstammar på pappas sida främst från Piteå, Luleå, Älvsbyn, Överkalix, Skellefteå samt från Dalarna och Finland. På mammas sida från Tornedalen (Korpilombolo, Pajala, Övertorneå), Överkalix, Nederkalix, Finland och Tyskland (släkten Grape).

 

Släktnamnet Öberg har funnits i släkten under lång tid och av allt at döma användes det redan vid år 1741 av min farfars farfars farmors farfar, Anders Olofsson Öberg (1720-1771). Han var född i Öjebyn, Piteå och jag tror att namnet kan förknippas med födelseorten. Anders kom att vara en bonde med förtroendeuppdrag såsom nämndeman, sexman och riksdagsman. Han har varit en mycket intressant person att forska kring.

 

Hösten 2015 påbörjade jag ett arbete att tillgängliggöra delar av mitt material rörande Hälleströms sågverk (se Hälleström i menyn). Det är fortfarande under upplägg.

 

Via min enskilda firma Öberg BD som jag driver sedan 2006, erbjuder jag forskingsuppdrag på temat släktforskning.

 

Hemsidan är under uppbyggnad, så det kommer mer allt eftersom.